Een dag in het leven van … een accountant

door Komma Board

Een accountant, wat doet die eigenlijk? Elke job als accountant ziet er een beetje anders uit. Daarom krijg je hieronder een split screen. In het zwart zie je Loes, die een langdurig zieke collega vervangt bij een liftenproducent. In het blauw volg je Kirsten. Zij stuurt een team van 5 administratief bedienden aan bij een zorgverlener.

8.35 uur: parallel koffie-universum

Zonder dat ze het zelf beseffen, gedragen Loes en Kirsten zich om iets na half 9 als spiegelbeelden van elkaar: aankomen op kantoor, de pc aanzetten, en een koffie halen terwijl de computer opstart. Dan begint de werkdag.

Loes: “Als accountant werk je op het ritme van maanden en kwartalen. Daarom krijg ik de vrijheid om zelf mijn weekplanning op te maken. ’s Ochtends beslis ik welke taken ik die dag wil afwerken.”

Kirsten: “Mijn eerste koffie gaat gepaard met een check van mijn mailbox. Zo weet ik of er dringende dingen zijn die mijn planning doorkruisen.”

Loes

09.50 uur: duikje in de data

Loes kun je nu maar beter niet storen. Zij werkt de btw-aangifte van de voorbije maand geconcentreerd af.

Ook interesse om te KommaBoarden?

Bekijk onze careers en wie weet worden we binnen­kort collega's.

Komma

Ook voor de ogen van Kirsten gaan de cijfertjes aan het dansen. Zij controleert geboekte facturen en legt voorzieningen aan voor grote uitgaven. Zo blijft de boekhouding van elke maand evenwichtig en kan ze die van vorige maand met een gerust hart afsluiten.

11.20 uur: rond de vergadertafel

“Begin volgende week zit de budgetopmaak voor 2018 in jullie mailbox.” Loes rondt een meeting met het hoofd van de boekhouding en de CFO af. Zij gaven aan hoe de voorspelling van het budget van volgend jaar eruit moet zien.

Op hetzelfde moment houdt Kirsten korte, individuele vergaderingen met de medewerkers in haar team. Kirsten: “De laatste tijd zijn er heel wat taken veranderd en uitgebreid. Dan moet je voldoende tijd nemen om de onrust en stress daarover te bespreken en weg te werken.”

Kirsten

12.25 uur: pause du midi

Lunchpauze en Franse les in één: zo ziet elke middag van Loes eruit. Want de 12-koppige financiële dienst die synchroon rechtspringt om 12.25 uur, is volledig Franstalig. Vermoeiend in het begin, maar het loont: “De complimenten over mijn verbeterde Frans doen veel deugd.”

“Hey Kirsten, hoe loopt het daar?” Annelies hangt aan de lijn, de hr-manager van Komma Board. De middag is het ideale moment om even te polsen naar het werkplezier van de consultants.

14.10 uur: schouders masseren vs. hersens pijnigen

Loes heeft een geluksdag. Haar opdrachtgever verrast alle medewerkers met een extraatje. Loes: “Iedereen mag een half uur pauzeren en ontspannen op een massagestoel. Heerlijk!”

Kirsten heeft ook iets om naar uit te kijken: “Straks organiseert een vertrekkende collega een afscheidsdrink”, vertelt ze. “Maar op dit moment betekent dat vooral: harder werken aan de memo waarin we de kwartaalresultaten delen met de voltallige boekhoudafdeling van de organisatie.”

16.10 uur: vloeken en klinken

Een stevige vloek (in het Frans!) weerklinkt bij Loes op kantoor. Dat heeft ze intussen ook geleerd. Net als fouten en onvolledigheden opsporen in verslagen van technische interventies. Niet het fijnste taakje, maar daarna zit de werkdag er wel op.

Nu is het Kirsten die even kan ontspannen. Het hele team heft het glas op een collega die van werk verandert. Kirsten: “De dag zit er wel nog niet helemaal op. Straks rij ik naar een avondseminarie om bij te scholen over de btw-regelgeving.”

Komma langs!

Interesse om te Komma Boarden? Geef ons een seintje.