Meet the Komma Board culture

Design creates culture, Culture shapes values, Values determine the future

Een quote van Robert L Peters die mooi omschrijft hoe cultuur en waarden ontstaan. Wel, althans in onze beleving.

We weten allemaal dat cultuur en waarden belangrijk zijn in een organisatie.
Het geeft richting aan de gedragslijnen of aan hoe we met elkaar omgaan, welke communicatiestijl we hanteren en hoe we met spanningen en veranderingen dealen.

Hoe creëer je dat dan?
Doen we een workshop van 2 dagen, schrijven we wat kernwoorden op papier en verspreiden we die via een interne nieuwsbrief?
Of, als we moeite doen, die dan nog eens toegelicht worden in een éénmalige speech van de CEO?
Gaan we er dan vanuit dat die cultuur en waarden vanaf morgen geleefd worden door elk van de medewerkers binnen de organisatie?

Doen we eerst A, en dan B? Maar om A te realiseren, hebben we wel B nodig? En om B op te vangen, hebben we eerst A nodig.
Welk risico nemen we eerst? Het is een vraagstuk dat elke ondernemer wel eens bezighoudt: dat kan met het installeren van cultuur te maken hebben, met het starten van een nieuw product of activiteit, met de groei van de organisatie op zich.
De vraag van de kip of het ei.

Bij Komma Board is de cultuur ontstaan. Geboren, gegroeid en geëvolueerd.
En natuurlijk kan je je bedrijfscultuur cultiveren (om het in agrarische termen uit te drukken) en het proces ervan verbeteren.
Maar je start wel met het werken van wat er al is. En wat er al is, dat ben je zelf.

Cultuur ontstaat bij de grondleggers van de mini-samenleving die men bouwt, bij opstart van de onderneming.

Jouw persoonlijke stijl als bedrijfsleider is onlosmakelijk verbonden met hoe de organisatie zich voelt. En de organisatie is in deze analogie de groep van mensen die erin werken, én leven.
Daarom dat je bestaande oude culturen ook altijd kan veranderen. Dit vraagt tijd, en geduld, maar het kan zeker.

Wanneer je bedrijf groeit, en na een periode van tijd, zie je dat bepaalde gedragspatronen zich verder ontwikkelen. Dat het niet alleen meer het gedrag van de leider is, wél het gedrag van de groep van mensen dat de cultuur verder vormgeeft.

Bij Komma Board hadden wij van in het begin bepaalde gewoontes. Onze successen vieren samen bijvoorbeeld (met de nodige drankjes en hapjes natuurlijk). Zelfs onze problemen pakken we zo aan. We nemen even afstand, reflecteren en overleggen samen over wat er goed en fout is gegaan. Een andere gewoonte: wij praten alles uit op een respectvolle manier. Wat er ook aan de hand is, we nemen afstand van schuld. Dit gaat dan over de typische zaken die gebeuren als mensen met elkaar (moeten) samenwerken: die heeft dat gezegd over mij, of die gedraagt zich zus of zo. We kijken naar wat er onder de waterlijn gebeurt, niet enkel naar het gedrag dat iemand stelt. We tonen begrip naar elkaar en naar anderen toe, en bekijken situaties vanuit verschillende perspectieven. Wij zorgen ook voor elkaar, en bieden elkaar altijd hulp aan.

Dat is bij Komma Board gewoon. Vanzelfsprekend. Altijd geweest.
Ergens geboren vanuit de buik en oprechte intentie van de founders.
En geëvolueerd naar de cultuur en waarden van de groep van mensen die de organisatie zijn.

Volgens ons kan je cultuur niet in steen beitelen. Het is dat wat er leeft, het is de vibe die je voelt als je ergens binnenkomt.

Komma Board heeft pas na haar 5 jaar haar cultuur en waarden omschreven, én in de oh zo belangrijke (volgens de managementliteratuur) kernwoorden gegoten.
En we zijn er trots op, het klopt ook gewoon. Het klopt omdat we onze waarden hebben beschreven op basis van wat er al was én is, in plaats van hoe het zou moeten zijn.
Niet de kip of het ei. De kip én het ei.

Onze Komma Board waarden zijn gelinkt aan de 4 natuurelementen: aarde, water, lucht en vuur.

Net zoals alle leven in de natuur, heb je alle 4 de elementen nodig om te leven en te groeien.
Wij bij Komma Board staan voor persoonlijke ontwikkeling. We geven onze medewerkers alle kansen om te kunnen groeien, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak.
Want persoonlijke ontwikkeling gaat over het ontwikkelen van je eigen zelf. Niet over wie wij of anderen willen dat je bent.

Onze waarden zijn:

Wind: vanwaar de wind ook waait, op een Kommaboarder kan je bouwen. Hij is open, respectvol en geloofwaardig.
Down-to-Earth: Doe maar gewoon, doe het gewoon.
Goesting: een Kommaboarder wil impact creëren op een laaiend enthousiaste manier.
Water staat voor verbinding: Samen uit, samen thuis. Work hard, Play hard.

Komma Board heeft recent een “corporate video” gemaakt. We laten zien hoe centraal onze mensen staan, letterlijk.
In al zijn of haar facetten. We willen de kracht én kwetsbaarheid van onze mensen tonen, in hun professioneel en hun persoonlijk leven.
Want je bent 1 persoon, die langs verschillende kanten mag en moet bekeken worden. Want dàt maakt iemand écht, en mooi.
Dat is onze cultuur. Dat is onze rijkdom.