5 Tips: solliciteren als consultant

Solliciteren voor een project als consultant, is niet hetzelfde dan solliciteren voor een interne functie. Ongeacht de reden om een consultant aan te nemen, het sollicitatieproces verschilt sterk van het proces voor een interne medewerker. Bij de zoektocht naar een interne medewerker ligt de focus meer op de match tussen persoonlijkheid en bedrijfscultuur want die is cruciaal om een lange-termijn relatie aan te gaan. De keuze voor een consultant wijst meestal op de noodzaak om snel in te grijpen. Het bedrijf gaat dan ook op zoek naar iemand die zich snel kan inwerken, zelfstandig is en zich snel kan aanpassen.

Maar waar let je dan op?

TIP 1: Voorbereiding is de sleutel tot succes!

Hoewel je niet alles in de hand hebt, zijn er een aantal basisregels die voor een vlot verloop van het gesprek kunnen zorgen. De belangrijkste is een goede voorbereiding. Verzamel zoveel mogelijk relevante informatie: hoe ziet de functie er uit, welk bedrijf, welke sector,.. Zo weet je onmiddellijk of jouw profiel hier mee overeenkomt.

TIP 2: Ken je eigen cv.

Het overlopen van jouw carrière is meestal een antwoord op één van de eerste vragen tijdens een interview. Zorg er voor dat je minstens de laatste 5 jaar van jouw loopbaan zonder twijfelen kan opnoemen. Het vlot kunnen vertellen over jouw loopbaan komt niet enkel positief en zelfzeker over maar zal je ook een houvast bieden om naar concrete voorbeelden te grijpen.

TIP 3: Weet voor welke functie je solliciteert.

Lees een functiebeschrijving goed door. Vaak wordt deze nog toegelicht, maar dan heb jij alvast een stapje voor. Je kan namelijk heel gemakkelijk overeenkomsten tussen de functie en jouw ervaring koppelen. Op die manier krijgt de klant een nog beter beeld van jouw kwaliteiten en verantwoordelijkheden.

TIP 4: Onderzoek het bedrijf.

Een bedrijf kiest steeds de beste match wat competenties betreft, maar ook op vlak van persoonlijkheid. Alles gaat vlotter wanneer iedereen op hetzelfde niveau zit qua waarden, normen en visie. Surf wat rond op het internet en probeer je een beeld te vormen van de cultuur van het bedrijf.

TIP 5: Stel zelf ook vragen.

Een gemotiveerde consultant toont interesse in het bedrijf, de functie en wat er komen gaat. Laat zien dat je een volledig beeld wil krijgen van wat je te wachten staat. Let natuurlijk wel op dat je geen vragen stelt die je zelf makkelijk had kunnen weten door gericht te gaan zoeken.

Nog geen consultant bij Komma Board en nieuwsgierig naar tips om bij ons te solliciteren?

Lees dan zeker hier de blog met tips!

Solliciteren doe je via solliciteer@kommaboard.be