5 Tips: thuiswerk en je productiviteit behouden

We geven je 5 tips om thuis te werken, en hoe je je productiviteit kan behouden.

Thuiswerken, we hebben het (waarschijnlijk) allemaal al moeten doen. Tegenwoordig is hybride werken bijna ‘het nieuwe normaal’. Echter is dat thuiswerken niet altijd even gemakkelijk om je productiviteit te behouden. Afleiding loert achter de hoek. Je volle droogkast staart je aan, de afwas van gisteren staat er nog,… Dus hoe behoud je dan je productiviteit en focus op je werk? Komma Board geeft je 5 tips!

TIP 1: Doe alsof je naar kantoor gaat.

Denk op voorhand al even na: ‘welke structuur volg ik, als ik naar het werk ga?’ Het is immers belangrijk deze zo goed als mogelijk na te bootsen. Ben je het meest productief tussen 9 en 5 ? Werk dan ook die uren als je thuis werkt. Eerder een vroege vogel? Sta dan wat vroeger op. Hou in je hoofd dat je op het werk bent en volg die structuur. Op kantoor kan je namelijk ook je wasmachine niet vullen en de was opplooien.

TIP 2: Doe je kleren aan die je normaal naar bureau draagt.

Jij gaat niet in je pyjama naar kantoor, toch? Doet dat dan op een thuiswerkdag ook niet. Je werkkledij aan doen, helpt je bij de mentale voorbereiding om aan het werk te gaan. Volg dezelfde ochtendroutine die je doet voor je naar het werk zou vertrekken.

TIP 3: Maak een wekelijkse planning.

Structuur bij het thuis werken is belangrijk. Stel daarom voor jezelf een wekelijkse planning op. Lijst je taken op en bepaal je prioriteiten. Plan deze hierna in, in je online agenda. Hierna is het belangrijk om je ook aan je planning te houden. Ga je een belangrijke presentatie voorbereiden? Sluit je mailbox dan even, dat is al wat afleiding minder.

TIP 4: Creëer een speciale werkruimte.

Een speciale werkruimte is belangrijk. Het geeft je onbewust het gevoel dat enkel werken daar aan de orde is. Dit hoeft uiteraard geen hele kamer te zijn, maar creëer een stukje ruimte (bijvoorbeeld een gedeelte van de woonkamer) dat je associeert met werken. Het zal je helpen bij eventuele afleiding voor huishoudelijke taken of andere dingen. Wat dan ook weer je productiviteit boost.

TIP 5: Zorg voor een gezonde routine.

De ijskast of koekenkast is vlakbij, dus het kan wel eens verleidelijk zijn om een hele dag hieruit te snoepen. Of net het omgekeerde, je hebt geen collega’s die vragen of je mee gaat lunchen dus je denkt niet aan iets eten. Probeer ook hier een gezonde routine te behouden. Volg je eetmomenten zoals je dat op het werk doet. Wat kan helpen is de avond daarvoor je eten maken, zoals je dat zou doen voor een kantoordag.