Groeitraject – interview Edmund Essuman (Finance)

Hier en nu

In 2011 ben ik samen met zus en broer vanuit Ghana naar België gekomen. Dat was zeker geen gemakkelijke periode. Het eerste jaar heb ik vooral Nederlands geleerd om nadien in het vierde middelbaar te starten op de Vlaamse schoolbanken. Na m’n middelbare studies begon ik een graduaatsopleiding boekhouden van 2 jaar op de Odisee campus in Brussel.

Ik wou eigenlijk al van kleins af aan boekhouder worden. Wiskunde was mijn favoriete vak en ik hield me graag bezig met alles wat met cijfers te maken had. Mijn vader was in Ghana ook boekhouder en als kind mocht ik soms mee naar kantoor. Met mijn hoofd tussen de papieren, zag ik wat m’n papa elk dag deed en kreeg ik het vak haast met de paplepel binnen.

Mijn eerste job was er eentje als boekhouder bij een klein kantoor in Zaventem. Het takenpakket was te beperkt en daarom zocht ik een manier om mijn potentieel ten volle te kunnen benutten.

Zo kwam het idee om als consultant te gaan werken. Zo zou ik bij verschillende bedrijven kunnen werken, zien hoe het er bij andere sectoren aan toe gaat en verder kunnen evolueren.

Tijd dus om ‘uit te vliegen’ en te gaan solliciteren. Vervolgens ben ik op bijna 20 gesprekken geweest, echter zonder veel succes. Een vriend wist dat ik iets anders zocht en heeft hij mij in contact gebracht met Komma Board.

Plan en Doel

Na mijn eerste gesprek bij Komma Board mocht ik beginnen. Ik had het gevoel dat ze mijn passie direct oppikten. Ik wil altijd groeien en elke kans grijpen die op m’n pad komt. Ik wist ook dat als ze mij een kans zouden geven, ik hen niet zou teleurstellen. Opgeven staat niet in mijn woordenboek.

De eerste externe job was wel geen groot succes en duurde uiteindelijk maar 2 weken. Ze stelden me echter gerust en vervolgens heb ik een reeks van opdrachten gedaan die telkens tussen de 3 à 7 maanden in beslag namen. Soms is dat wel eens jammer, want je komt ook in leuke teams terecht met fijne mensen maar je moet uiteindelijk toch vertrekken. Maar dat hoort er nu eenmaal bij en het geeft me gewoon de kans om van veel dingen te proeven: andere bedrijven, andere sectoren en diverse taken.

Ik heb voor mijn toekomst een heel duidelijk plan voor ogen. Op basis van dat einddoel heb ik uitgestippeld welke stappen ik moet volgen en ik probeer me daar zo strikt mogelijk aan te houden.

Let op, dat is niet altijd makkelijk. Ik denk wel eens ‘waar ben ik aan begonnen’?! Er is ook nog een leven naast studeren en werk en daar wil je toch ook veel dingen doen. Maar ik besef heel goed dat toegevingen erbij horen om een doel te bereiken.

De toekomst

Mijn droom is om uiteindelijk een eigen boekhoudkantoor te beginnen om zo mensen en bedrijven te helpen. Zo gebruik ik nu al m’n fiscale kennis om mijn familie en vrienden te assisteren met hun belastingen. In de toekomst wil ik hetzelfde doen voor bedrijven, groot en klein.

In functie daarvan volg ik nu een opleiding fiscaliteit aan de Fiscale hogeschool waarbij we continu cases bekijken en oplossen. Veel praktijk, wat het heel interessant maakt.

Work_life_balance

Ik heb van in het begin het gevoel dat Komma Board in mij gelooft en altijd klaarstaat om me te helpen. Zo heb ik eens een ongeval gehad en was ik wat in paniek. Toen ik belde om het te melden voelde ik direct dat ze vooral om mij bekommert waren en niet geïnteresseerd waren in de wagen. Wij, als persoon, zijn hier het belangrijkste en komen op de eerste plaats.

Ze luisteren steeds naar welke stappen ik nog wil zetten in m’n carrière en geven me de kans om die dromen te verwezelijken.

Lessons learned

De grootste groei heb ik doorgemaakt op het gebied van communicatie. Ik stotter soms waardoor ik in het verleden heel terughoudend was in het praten met klanten en collega’s. Gaandeweg heb ik daar meer vertrouwen in gekregen en durf ik veel meer. Uiteraard ben ik ook binnen m’n vakgebied erg gegroeid door ‘on the job’ dingen bij te leren.

Bij bijna alle opdrachten vinden de collega’s het jammer als ik moet vertrekken. Ik weet dat ik een positieve en aangename vibe naar de werkvloer breng en dat werkt blijkbaar aanstekelijk. Die feedback is altijd leuk en geeft me steeds meer vertrouwen.