Groeitraject – interview Hans Jonckers (IT)

Hier en nu

Binnen mijn professionele loopbaan heb ik wel een beetje een atypisch pad bewandeld. Na mijn middelbare school ben ik in Spanje terecht gekomen en heb ik een periode in de toeristische sector gewerkt. Terug in België combineerde ik een job als bewakingsagent in de haven met DJ opdrachten maar dat raakte ik een beetje beu. Ik had ook niet het gevoel dat er veel toekomst in zat.

Door mezelf vervolgens bij te scholen tot programmeur, kwam ik een zevental jaar geleden terecht bij Komma Board als back-end developer.

Mijn eerste opdracht bij Komma Board was voor een kleine start-up, best een chaotische ervaring. Er was weinig sturing en na 6 maanden bleek het voor hen ook niet meer financieel haalbaar om een consultant aan te houden. Bij mijn tweede opdracht heb ik na enkele maanden zelf aangegeven dat het geen goede match was. Komma Board houdt daar ook rekening mee en zo ben ik uiteindelijk kunnen beginnen aan een volgende opdracht.

Mijn huidige functie is die van Product manager bij Napoleon Games en dat al voor het 6e jaar op rij. Ik begon er als back-end developer, groeide door tot Product owner en ben nu sinds 2 jaar Product manager. Als consultant zo lang op één plek zitten klinkt misschien raar maar er is echt een goede klik. Ik ben er graag en dat is wederzijds, anders zou de opdracht natuurlijk niet zo lang blijven duren.

Elke 6 maanden is er een evaluatie en wordt er beslist om te verlengen. Sinds een maand werk ik zelfs niet meer alleen voor Napoleon Games België maar ook voor de overkoepelende internationale divisie.

Plan en Doel

Komma Board ben ik tijdens mijn zoektocht gewoon online tegen gekomen. Er was van bij het eerste gesprek al direct een klik. Bij iedereen hier is wel een gezond hoekje af, dus ik voelde me direct thuis. Toen ik als consultant begon had ik eigenlijk nooit gedacht ooit te staan waar ik nu sta. Maar binnen deze omgeving is het me toch gelukt.

Ook al hangt er een taboe rond casino’s en ‘betting’ raakte ik echt wel gebeten door deze fascinerende sector. De psychologie erachter, het technologische aspect, de wiskunde zijn allemaal erg fascinerende facetten. Het is ook allemaal heel erg gereguleerd, waardoor ik het ethische dilemma ook wel kan plaatsen.

Sports betting is echt een speciale wereld, vol van de wiskundige modellen en statistieken. Je kan het zo gek niet bedenken welke parameters allemaal meespelen in de kansberekening. Het stadion, de scheidsrechter, het weer, vorige resultaten, noem maar op.

De toekomst

Mijn droomproject voor de toekomst is om ooit mee de kar te trekken bij een start-up project. Iets echt van nul mee opbouwen en in de markt zetten. Dat past wel bij mijn mindset en daar zou ik mezelf helemaal in kunnen smijten. Verder wil ik zeker ook evolueren richting een ‘manager’ rol, waar people management, cijfers en budgetten meespelen. Dat zou vanuit die start-up ook heel organisch kunnen. Eerst twee jaar mee in de loopgraven om vervolgens het team te leiden vanuit die management functie.

Work_life_balance

Komma Board werkt naar ons als consultants vooral ondersteunend. ‘We want our consultants to be happy’ is een leuze hier. Want happy consultants doen hun jobs goed en zorgen op hun beurt voor tevreden klanten. Doorheen heel mijn traject bij Napoleon Games was Komma Board echt een klankbord. Bovendien krijg je ook continu de kans om extra opleidingen te volgen.

Lessons learned

Ik heb de voorbije jaren mijn grootste groei als persoon doorgemaakt op het gebied van communicatie. Van nature ben ik namelijk eerder introvert. Door de jobs heb ik hands-on geleerd om beter te communiceren, positieve en negatieve kritiek leren ontvangen, verwerken en er dan naar handelen. Die dingen neem je ook mee naar je privé leven wat weer verrijkend is.

Mijn traject heeft ook een sterke impact gehad op mijn eigenwaarde, ‘Ik ben meer waard dan ik vroeger dacht’. Er zijn veel dingen gebeurd waardoor ik verder ben geraakt dan ik ooit had kunnen denken. Binnen Napoleon Games had ik ook het geluk een goede mentor tegen te komen, waar ik veel van heb geleerd. Telkens als hij doorgroeide stimuleerde mij dat en ben ik kunnen volgen. Het heeft mij steeds geïnspireerd en ervoor gezorgd dat ik zag wat er allemaal mogelijk was.