Groeitraject – interview Reinhard Van de Waele (FIN)

Hier en nu

Ik ben geboren in Kortrijk maar op jonge leeftijd verhuisd naar Vlaams Brabant. Na mijn secundair studies startte ik in de richting ‘Burgerlijk ingenieur’. Dat bleek toch niet de juiste keuze, daarom ben ik geswitcht naar Handelswetenschappen. Na het behalen van mijn master in Financieel management wilde ik de ‘big 4’ initieel wat vermijden maar belandde uiteindelijk toch intern op de financiële dienst van Ernst&Young. Door de beperkte bezetting binnen de cel rapportering werd ik vooral daar ingezet maar dat bleek geen goed huwelijk. Wegens te saai, koos ik om mijn horizon te verbreden en zo kwam ik in 2018 bij Komma Bard terecht.

In de voorbije 6 jaar heb ik een achttal opdrachten gehad, voornamelijk bij verschillende bedrijven. Die korte trajecten vind ik persoonlijk ook wel fijn. Je komt op veel verschillende plekken, ontmoet veel nieuwe mensen en ontdekt telkens ook een andere sector. Dat ging van chemie, logistiek & transport tot ook productiebedrijven. Niet alleen de systemen zijn vaak anders maar ook waar iedereen de focus op legt en ook in welke mate bepaalde cijfers echt worden gebruikt in de beleidsvoering.

Een interessante opdracht was bij een consultancy bedrijf voor technische profielen. Zij hadden op dat moment nog te weinig inzicht in de ‘billability’ (factureerbaarheid) van hun mensen, toch wel een essentiële parameter voor hun activiteit, en die systematiek heb ik daar mee helpen opzetten.

Soms is het wel jammer dat een opdracht stopt. Je komt wel eens in heel aangename culturen en bedrijven terecht maar dat hoort bij het leven als consultant. Dat weet je op voorhand.

Plan en Doel

Op het moment dat ik solliciteerde bij Komma Board had ik nog een kandidatuur lopen bij ICI Paris XL. Daar zat op dat moment een consultant van Komma Board, die dacht dat hij de opdracht kon gaan afsluiten met mijn komst. Tot hij hoorde dat ik toch ergens anders had getekend. Tot groot jolijt kwam hij te weten dat ik eigenlijk z’n collega was geworden, hier in plaats van zijn vervanger bij ICI.

Het eerste gesprek was er direct een klik. Ook al had ik die andere vacature nog lopen, heb ik niet lang getwijfeld om toch hier te beginnen.

Initieel had ik niet direct een duidelijk carrièreplan voor ogen. Ik wilde veel ontdekken en ondervinden wat ik al dan niet interessant vond en waar ik verder in zou kunnen groeien. Ondertussen staat een leidinggevende positie op m’n wishlist. In ieder geval om al eens van te proeven en te kunnen voelen of ik daarvoor in de wieg gelegd ben. We hebben dat intern al besproken en als volgend jaar de sterren goed staan, zal ik die kans wel krijgen.

De toekomst

Om verdere stappen te zetten is het soms ook nodig om buiten de jobs jezelf bij te scholen. Gelukkig is het aanbod (en budget) bij Komma Board op dat gebied erg uitgebreid. Mijn opgebouwde credits heb ik ingezet voor een opleiding in projectmatig werken, en ook een leadership training staat nog op de to-do lijst. Beide aspecten zijn belangrijk, het menselijke en het procesmatige.

Work_life_balance

Op dit moment in m’n leven ambieer ik een plek op middle-management niveau, dat lijkt me prima. Als je hoger in de boom klimt is de impact op je privéleven niet te onderschatten en dat wil ik echt vermijden. Ik houd liever een goeie balans.

Lessons learned

Ik heb het gevoel dat ik zowel persoonlijk als professioneel wel erg ben gegroeid. Dat je functiematig zaken oppikt is natuurlijk logisch, je wordt steeds ergens anders in het diepe gegooid, vaak zonder echte introductie. Dat is best pittig maar de beste leerschool.

Op persoonlijk vlak wist ik op voorhand dat er wel wat progressie was op communicatief vlak. Ik ben van nature introvert en heb ook bewust voor consultancy gekozen om mezelf daarin te pushen, om mezelf steeds te verplichten buiten m’n comfort zone te gaan. En nu is het eigenlijk iets vanzelfsprekend geworden.

Af en toe kom je ook wel eens een stresssituatie tegen en daarbij heb ik geleerd om op mezelf te vertrouwen. Een beetje afstand nemen, analytisch te werk gaan en een oplossing zoeken. Dat lukt me steeds beter en er zijn nu maar weinig situaties die me uit het lood kunnen slaan.

Professioneel is gaan werken bij Komma Board echt de beste keuze geweest. Ik had toen ergens wel gehoopt om te staan waar ik nu sta, maar had het toch niet verwacht. Soms denk ik dan, ik had het eerder moeten doen, maar die eerste ervaring hiervoor was misschien wel nodig om te weten dat dit echt mij ding is.